Hopp til hovedinnhold

Nils Aas – La Barca
- en norsk jektform i gondolenes by

Nils Aas Kunstverksted i Museet Kystens Arv
11.02 – 21.05

Åpning lørdag 11. februar kl. 12:00

Utstillingen åpnes av Hanna Mellemsether, fagsjef Museene Arven.
Servering og trivsel

I 1972 deltok Nils Aas på Veneziabiennalens hovedutstilling med La Barca, et monumentalt verk i furu. Den tre meter høye treskulpturen hadde formen til en jekt, men var abstrahert og uten planer om sjøsetting. Det var fortellingen den bar med seg som var hovedsaken.

Verket La Barca av Nils Aas står som et fint symbol på forbindelsen mellom håndverket og kunsten. For en billedhogger som Nils Aas, som vokser opp i håndverket, var skulptur og andre kunstformer en naturlig forlengelse av håndverkstradisjonen. Kunsten var en metode som ga et større rom for å uttrykke en iboende formfølelse. Utstillingen i Museet Kystens Arv gir et innblikk i et unikt kunstnerskap, gjennom film, skulptur, tegning og foto.

Utstillingen er også en forsmak på sommerens jubileumsutstilling ved Nils Aas Kunstverksted: Nils Aas og Båten (10.06–01.10). I 2023 er det 90 år siden Nils Aas ble født på Inderøy, og jubileumsåret markeres med en rekke større utstillinger, arrangementer og verksteder.

Når man henter frem båten som tema i kunsten, krever det mer enn bare en kunsthistorisk kontekst. Den sterke forbindelsen til historien og håndverket som Museet Kystens Arv er forvalter av er åpenbar. Nils Aas Kunstverksted er derfor utrolig glad for å kunne presentere Nils Aas sin hyllest til båtbyggerne i dette fantastiske museet. Museet Kysten Arv vil være en viktig samarbeidspartner for jubileumsutstillingen i sommer, med førstehåndskunnskap om lokal kystkultur, håndverket og tradisjonene. I tillegg blir det også et ekte båtbyggerverksted i regi av Museet Kystens Arv i overetasjen ved Nils Aas Kunstverksted en periode i sommer.

Det blir en utveksling mellom kunsten og kunsthåndverket vi virkelig ser frem til, og som vi vet Nils Aas hadde satt enormt pris på.

Nils Aas (1933-2004) sin kunstproduksjon strekker seg fra det intime til det monumentale, fra det figurative til det abstrakte, og fra papir til stål. Nils Aas var en kunstner med en enorm spennvidde og materialbeherskelse og regnes som en av de mest allsidige billedhuggere i Norsk Kunsthistorie.

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.05.28
Grunnstilsett-versjon: 1