Hopp til hovedinnhold

Båthallen

Båthallen viser klinkbygde tradisjonsbåter fra Midt-Norge

  • 1/1

Båtene er nøye plukket ut av båtbygger Einar Borgfjord og viser variasjoner i skrogfasong, ulike bruksområder og båtenes egenskaper. Her kan man se Åfjordsbåten i størrelsene to-kne-færing til læstabåt. Det er utstilt såkalte overgangsbåter i sør og nord av fylket, slik som nordmørsbåt og nordlandsbåt (Rana). Trondheimsfjordens eget smykke, innherredsfæringen, har fått en hedersplass.. Som en forklaring på den viktige skrogfasongen på båtene, henger det 4 båter i taket som illustrerer dette ved å se på vannlinja. Den sjeldne Giplingferja fra Mosvik henger opp under taket og har detaljer fra jektebygging i seg. Båten til Jakob Åsan fra Rissa står også utstilt, i tillegg til den utrolig raske firingen "Hitra" med det helt spesielle innløpet.

Utstillinga viser også en fin samling båter som er brukt på ferskvann eller elver med bl.a. en eike fra elva Skauga, en stokkebåt fra Prestbuvatnet i Meldal, en pram fra prestegården i Leksvik, en spissbåt fra elva Namsen og en samisk bask.
Utenfor gelenderet henger en sjalupp som har fraktet kong Oscar II flere ganger ved hans besøk i Trondheim på 1800-tallet. Den er brukt på sjøen, og kanskje fraktet den kong Oscar II fra DS Hansteen eller krigsskipet Heimdal. Sjaluppen er med i utstillinga fordi den er en fin klinkbygd båt utført av en dyktig båtbygger.

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1