Åfjordsbåter fra den minste til den største
Utstillinga viser variasjoner i skrogfasong, de forskjellige bruksområdene og båtenes egenskaper. Her kan man se den tradisjonelle åfjordsbåten i størrelser fra to-kne-færing til læstabåt. Det er også utstilt såkalte overgangsbåter i sør og nord av fylket, slik som nordmørsbåt og nordlandsbåt (Rana). Trondheimsfjordens eget smykke, innherredsfæringen, har fått en hedersplass. Som en forklaring på den viktige skrogfasongen på båtene, henger det 4 båter i taket som illustrerer dette ved å se på vannlinja. Den sjeldne Giplingferja fra Mosvik henger opp under taket og har detaljer fra jektebygging i seg. Båten til Jakob Åsan fra Rissa står også utstilt, i tillegg til den utrolig raske firingen "Hitra" med det helt spesielle innløpet.
Elvebåtene langs veggen
På vei inn til Båthallen går du langs en vegg hvor det er utstilt en fin samling båter som er brukt på ferskvann eller elver. Her er en helt spesielle eikebåten (eitja) fra elva Skauga, en stokkebåt fra Prestbuvatnet i Meldal, en pram (skeis) fra prestegården i Leksvik, en spissbåt fra elva Namsen og en samisk elvebåt.
Utenfor gelenderet henger en sjalupp som har fraktet kong Oscar II flere ganger ved hans besøk i Trondheim på 1800-tallet. Den er brukt på sjøen, og kanskje fraktet den kong Oscar II fra DS Hansteen eller krigsskipet Heimdal. Sjaluppen er med i utstillinga fordi den er en fin klinkbygd båt utført av en dyktig båtbygger.