Hopp til hovedinnhold

Helleristningene på Stykket

Tre kilometer unna museet kan du se monumentale helleristninger fra steinalderen med elgmotiv.

  • 1/1

Bare en liten gå- sykkel- eller biltur unna museet ligger helleristningene på Stykket. Her har fem store elgfigurer blitt risset inn i bergveggen, sannsynligvis i begynnelsen av yngre steinalder (år 4 000 - 2 000 f.Kr.)

Elg er et vanlig motiv på ristninger fra steinalderen, både i hele Norge og østover i Russland. De fleste helleristningsfeltene med steinaldermotiv i indre Trondheimsfjord ligger mellom 20 og 50 meter over havet, og lå antakelig  ved stranden eller nær stranden og var synlige fra sjøveien den gang de ble laget. 

Ved helleristningene er det plakater med informasjon, og det er QR-koder som du kan scanne for å få mer informasjon på mobil eller nettbrett. 


Helleristningene kan nås med bil, sykkel eller som en fin gåtur fra museet: 

Sightseeing til fots eller på sykkel

Turforslag:
  1. Hvis du  kommer fra sørsida av fjorden er det en fin sykkeltur til museet som går forbi helleristningene. Du kan for eksempel kjøre bil til flakk ferjeleie, og ta ferja over fjorden gratis med sykkel. Fra Rørvik ferjeleie er det ca 7 km å sykle langs den gamle hovedveien som går langs fjorden. Ta av fra hovedveien ved skilting til Helleristninger. 

  2. En alternativ rute kan være å kjøre til Museet, og sykle eller gå derfra. Det er 3 km hver vei.  

  3. Vil du reise kollektivt kan du ta buss til Traghaugen, og følge skilting derfra til helleristningene. Totalt er det ca 4 km å gå fra bussholdeplassen til museet.

  • 1/1

På vegen passerer dere helleristninger (1) der fire elger er risset inn på steinveggen for over fem tusen år siden. Det kan også være verdt på ta en liten avstikker ned til Oksvika (2), med mange spennende geografiske formasjoner. En annen fin avstikker er  Skyråskirka (3). Her er det en gapahuk der man kan nyte matpakken og utsikten. Videre langs veien finner dere flere gravhauger og et informasjonsskilt om dette (4). 

Biltur til helleristningene

Selve helleristningene kan også nås med bil. Det er godt tilrettelagt med parkeringsplass og informasjon ved helleristningene. Veien videre langs sjøen er ikke fremkommelig med bil, så man må kjøre hovedveien begge veier. Planlegg ruta her.

  • 1/1

Se også

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1