<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=234310510383548&ev=PageView&noscript=1" />

Eksklusiv segltur med råseglbåt

Bli med Museet Kystens Arv på tur i spektakulær natur, direkte kontakt med omgivelsene, kjenn naturkreftene på kroppen mens du lærer å seile i åpen tradisjonsbåt. Kan det bli mer ekte?

 • (Foto/Photo)

Vi tilbyr nå en drømmekombinasjon på Trøndelagskysten som du ikke har opplevd maken til tidligere. Sammen med 3 erfarne tradisjonsbåtseilere drar vi på eventyrlig seilas i den trønderske skjærgården. Vi ror og seiler mellom øyer og skjær, våkner til de flotteste soloppganger, navigerer og ser på kart mens kaffen koker og vi er tett på vær og natur. Vi vil benytte 2 tradisjonelle seilbåter bygd etter en 1000-årig tradisjon i kombinasjon med friluftsliv, opplevelser og seilkunnskap. Ved å tilby denne turen håper vi å kunne vise hvor godt åfjordsbåten og friluftsliv lar seg kombinere. En fantastisk form for friluftsliv!

Museet med hjerte for båt

Museet Kystens Arv har i en årrekke vist fram arven etter våre forfedre. I utstillingene står sjeldne og flotte trebåter med slitasjemerker etter et langt liv på sjøen. En gang var båten det naturligste av alt og museet levendegjør denne kulturarven gjennom seiling på sjøen, roing i elva og bygging av åfjordsbåter i det tradisjonsrike trebåtbyggeriet.

Den nordiske klinkbåttradisjonen kom i desember 2021 på Unesco sin prestisjetunge liste over verdens immaterielle kulturarv. Museet er en stolt formidler av denne verdensarven.

Verdenskjent båtbyggeri (følges av 43 land verden over)

Museet har et eget aktivt båtbyggeri hvor det bygges tradisjonsbåter og her har du som besøkende mulighet til å studere det møysommelige arbeidet med å følge treet fra tømmer til ferdig båt. Båtbyggerne har mye kunnskap knyttet til bygging og bruk av den klinkbygde båten, og de har bygd båtene som skal brukes på turen.

Åfjordsbåten er en trebåt med årer og råsegl. Den har historisk vært brukt som fiske- og fraktebåt langs trøndelagskysten fra slutten av 1700-tallet og frem til 1920. I dag er bruken mer rettet mot friluftsliv noe den egner seg godt til da vi kommer svært tett på elementene.

 • (Foto/Photo)

Vi vil ta deg med på tur!

Nå tar vi steget videre, vi vil nemlig ta deg med på tur. Med oss skal du få håndtere seil, ro skikkelig med årer, sette seglstikka, dra i brasen og slippe løs bolina. Er alt dette fremmedord for deg? Ikke etter en ukes tur med ekte båtbyggere og seilere fra Museet Kystens Arv.

Drømmekombo kaller vi det: båtens tjærelukt blandes med lukten av sjø, du hører klukking fra små bølger som møter suene i båten samtidig som du håndterer båten i vårt fantastiske kystlandskap. Vi tar deg direkte inn i trøndersk kulturarv samtidig som vi kombinerer dette med vanlig norsk friluftsliv.

Trøndelagskysten

Frohavet, Halten, Melstein. Trøndelagskysten kryr av spennende holmer og øyer som venter på at noen gjør strandhogg. Åpent hav, skjermet skjærgård, øyer som ligger som perler på en snor og vilt og innholdsrikt dyreliv og flate skjær. Vi seiler etter været og har uante muligheter.

Litt om turen

Båtene har årer og råseil. Råseilet er et firkantet seil som gir gode muligheter til å både seile med og krysse imot vinden. Dersom vinden dabber av, tar vi i bruk årene. Båten stikker ikke dypere og er ikke større enn at man kan komme inn mellom de trangeste holmer og skjær, som gir unike muligheter til å oppdage ørn, sel og ukjente perler.

Været og vinden bestemmer hvor vi drar, men vi vil både øve på å seile, ro, navigere og være ute over lengre tid i båt. Alle ombord i båten vil få oppgaver knyttet til seilingen. Båten krever en aktiv tilnærming, både med håndtering av båt og seil, og tolking av vær og vind. Til kvelden tar vi inn til naturhavner der vi vil sette opp telt og lage mat. Maten vil så langt det lar seg gjøre være fisk og sjømat vi fanger underveis.

Høvedsmenn og mannskap

 • (Foto/Photo)

Ola Borgfjord
Trebåtbygger, seiler og ekspedisjonsfarer. Han har med sine unge år svært mye erfaring både fra Nordsjøen, Stillehavet og Frohavet. Har vært i båt siden barndommen. Arbeider til daglig på Museet Kystens Arv.

 • (Foto/Photo)

Aage Arnold Haugan
Trebåtbygger, seiler og kanskje Trondheimsfjordens ivrigste fisker. Aage har solid erfaring fra kystfriluftsliv og har seilt med både små og store Åfjordsbåter. Arbeider til daglig på Museet Kystens Arv.

 • (Foto/Photo)

Bengt Rotmo
Polarguide og erfaren ekspedisjonsleder som nå har blitt hekta på seiling med tradisjonsbåt. En førsteklasses turmann på alle måter. Bengt har reist mye i norsk natur og vet det meste som er verdt å vite om norsk friluftsliv. Arbeider til daglig som ekspedisjonsleder.

PRAKTISK INFO
Dager på tur5
Pris11.500,-
OppmøteBrekstad, 1. september 2022
AvreiseBrekstad, 5. september 2022
Temperatur3-15 grader
Deltakere5-8 personer
Inkludert i prisenCamp, mat, fellesutstyr, godt humør
Ikke inkludert i prisenTransport til og fra Brekstad

Utstyr du må ha med

 • sovepose, 3-sesongs​liggeunderlag
 • vannflaske
 • (kopp, tallerk/skål, bestikk)
 • regnklær
 • støvler
 • vindtette klær
 • joggesko/ lette tursko
 • ullundertøy (ulltrøye, ullsokker, ullstillongs)
 • tykk ullgenser
 • solbriller og solkrem
 • lue, votter, hals/skjerf
 • toalettsaker
 • En liten overraskelse til de andre


Det er viktig at du pakker vanntett.

Kontaktinfo:

Sverre Løvli
E-post: sverre.lovli@mist.no