<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=234310510383548&ev=PageView&noscript=1" />

Årets båt

Sendlingur - tradisjonsbåten fra Breidafjorden

Årets båt som står utstilt i 2.etasje på publikumsbygget er i 2022 en tradisjonsbåt fra Island som ble bygd her på museet i 2017 av den islandske båtbyggeren Haflidi Adalsteinsson.

Haflidi Adalsteinsson (f. 1949) er en båtbygger i 7.generasjon fra Hvallátur i Breidafjorden på Island. Hans familie bygde en båttype kalt ‘Sendlingur’ som er spesielt for området Breidafjord.  Helt siden slutten av 1700-tallet ble det bygd slike båter ute på øyene. Det var 6 meters forskjell på flo og fjære, og de trengte en liten båt de lett kunne handtere.

Båtene ble bygd av rekved, og av kjøpte materialer fra Norge hos handelsmannen på Stykkishólmur. Tjære kjøpte de også mens spiker smidde de på gården ute på øya. Rekveden hadde de funnet i fjæra og den måtte tørke i ca. 1 år. Stevner, band og kjøl kom alltid fra rekved, og lykken var å finne røtter. Det var mye rekved og alt ble saget med handsag.

Den nordatlantiske båten
Utstillinga «Årets båt» er en del av kulturutvekslingsprogrammet «Den nordatlantiske båten» som museet satte i gang 2014. Museet inviterer med jevne mellomrom en tradisjonsbåtbygger fra et annet land for å bygge sin tradisjonsbåt på museet. 4 land har til nå deltatt i programmet. Fortrinnsvis er dette tradisjonsbåter innen klinkbåttradisjonen.

Gjestebåtbygger i 2022 er båtbygger Sten Melingen. Han kan du oppleve bygge båt her på museet i august 2022 med utstilling i 2023.

  •  (Foto/Photo)
    1/2
  •  (Foto/Photo)
    2/2